Welkom in Villa Stuivenberg, een bruisende multiculturele school in Antwerpen-Noord waar altijd wat te beleven valt. Je kind groeit op in een omgeving waar het zich helemaal thuis voelt. Grijs is het hier nooit: leerkrachten en leerlingen vormen samen een speelse, creatieve bende.  

In ons ruime schoolgebouw vind je altijd wel een plekje om je plannen waar te maken of te tonen wie je bent: in de knutselklas, de toneelzolder of de bibliotheek… Sporten doen we in een van de twee ruime turnzalen of in de buurt. De kinderen spelen buiten op twee grote speelplaatsen, en we trekken vaak naar het park of het plein. 

Samen school maken  

Iedereen is anders, en dat is helemaal goed. Die boodschap geven we mee aan onze leerlingen. Van de peuterklas tot het zesde leerjaar werken we elke maand rond een thema: vrienden maken, opkomen voor jezelf en voor anderen… Welbevinden komt op de eerste plaats. Want wie zich goed in zijn vel voelt, kan meer aan!  

We besteden veel aandacht aan sociale vaardigheden en onderling begrip. In de kleuterklas nemen kinderen elkaar op sleeptouw, en de leerlingen van het zesde helpen de kleine kinderen. We werken ook aan zelfredzaamheid, want we willen dat je kind later stevig in zijn schoenen staat in de maatschappij. 

Kinderen en juf in een klas van Villa Stuivenberg.

Hoe voel jij je vandaag? 

Wat gaat goed, en wat kan beter? We kiezen voor een positieve insteek en benoemen de sterktes van je kind. Dat doen we ook op het rapport. Fouten maken mag! Want groeien doe je met vallen en opstaan. Zo kweekt je kind zelfvertrouwen. Vond je het leuk? Is een oefening gelukt?  Met die vragen stimuleren we het leer- en denkproces van je kind. Je kind leert ook kritisch nadenken. Het hoeft niet dezelfde mening te hebben als de anderen.  

In de eerste graad staan twee leerkrachten samen in de klas. Ook in de hogere jaren doen we dat. Daardoor spelen we heel direct in op hoe je kind zich die dag voelt. Elk kind krijgt de kans zich op zijn niveau te ontwikkelen. Heeft je kind bepaalde leernoden of heeft het extra uitdaging nodig, dan helpen we het verder. Samen zorgen we ervoor dat het zich veilig kan ontwikkelen

Tonen waar je goed in bent 

Nieuwe dingen uitproberen, dat doet je groeien. Daarom vinden we creativiteit zo belangrijk. Speel je graag toneel, maak je een mooi kunstwerk of ben je goed in sport? Daar mag je trots op zijn! In de kleuterklas spelen de leerkrachten ukelele; we organiseren een tentoonstelling met werk van de leerlingen; en in de sportles experimenteren kinderen met vormen en bouwsels. Ieder kind vindt wel iets waar het goed in is! We filmen activiteiten, hangen foto’s aan de muur en tonen het werk van je kind aan anderen. 

Elke klas heeft een klasboek waarin kinderen foto’s plakken of schrijven over wat ze in de klas hebben beleefd. Aan de hand van het klasboek evalueren we ons jaar. Het schrijfschrift gaat mee van het eerste tot het zesde leerjaar. Kinderen schrijven er verhalen en opdrachten in. 

Een foto van verschillende leerkrachten in de hal van Villa Stuivenberg.

Ontdekken, leren, bewegen 

Ontdekkend leren begint al in de kleuterklas. We maken je kind wegwijs in ICT, en het materiaal van  SteAm-Lab zet je kind aan tot bouwen, samenwerken en evalueren. Ook buiten de schoolmuren nemen we je kind mee op ontdekking. We gaan vaak te voet op uitstap naar de stad en snuiven cultuur op in de cultuurhuizen in de buurt. Met je kleuter wandelen we naar de bakker of de winkel. 

Wist je dat we heel graag sporten? Via Bodymap stimuleren we bewegend leren bij je kleuter. Enkele keren per jaar trainen we in het park de fietsvaardigheid van je kind, en zwemmen doen we in het zwembad om de hoek. Na de schooluren bieden verschillende organisaties sport aan in de buurt: een veldloop in het park, voetbal op woensdagnamiddag, sportweken tijdens de vakantie…  

Ouder, bij ons kun je terecht 

Heb je een vraag of wil je met een leerkracht praten? Dat kan! Voor en na school kun je aan de schoolpoort bij onze leerkrachten terecht. Tijdens de maandelijkse koffiebabbel praten ouders en leerkrachten over thema’s zoals huiswerk of zindelijkheid. Het schoolrapport wordt in de klas afgehaald door de ouders. Zit je kind in de derde kleuterklas? Dan nodigen we je enkele keren per jaar uit in de klas. Samen zorgen we voor een vlotte overgang naar het eerste leerjaar. Ook bij de omschakeling naar het middelbaar helpen we je zoeken naar een school die past bij je kind.  

Tot slot: we feesten graag, en dat doen we samen met de oudergroep. Wil je iets bakken of koken? Breng het mee, dan is het feest. 

Juf legt iets uit aan twee leerlingen in een klas van Villa Stuivenberg.